Извештаи за реализирани акции

Љуботен 16.06.2018

Љуботен 16.06.2018

Љуботен е планински врв висок 2498 метри, прв на главното било и срт на Шар Планина. Иако не е највисок врв на Шара, поради своите црти и поради издвоеноста од другите, тој е највпечатлива шарпланинска точка, и еден од најубавите врвови на Шара. Поради својот облик на пирамида, и поради својата забележливост од сите страни и од поголеми далечини, за Љуботен се искористени многу епитети - тој е моќен, грамаден, величествен, импресивен, кршен, горд, волшебен... Ова доволно зборува за него.

Оваа акција затоа е привлечна за секој планинар. Реализацијата на оваа акција успешна иако пред врвот ги фатило невреме кое кратко траело. Ситен дожд со малку посилен ветар ги пратело во текот на целата акција , што на учесниците не им дозволило да се задржат подолго време на врвот.


Реализирани акции